Ruokaohjeita
Vaihtoehtoja eri osien valmistukseen:
Viulu: kypsennys uunissa, palvilihaksi tai viipaleina ja paloina myös grillattavaksi
Lapa: uunilihaksi tai 3-4 cm kuutioina keittoihin ja pataruokiin.
Karitsan kyljykset: grilliin tai pannulla kypsennettäväksi
Jauheliha: lihapulliin, murekkeeseen, hampurilaispihveihin, lammaskaalikeittoon, kaalilaatikkoon, risottoon tai jauhelihakastikkeeseen.
Kylkiripsit: kypsennys uunissa 3-4 tuntia tai grillattavaksi.
Rosmariini- kahvikaritsa
1 karitsan viulu
Marinadi
150 g voita
10 valkosipulinkynttä
1 rkl mustapippuria
2 rkl rosmariinia
2 rkl suolaa
5 rkl pikakahvijauhetta
2 rkl siirappia
Uunipellille 5 kuorittua ja halkaistua keltasipulia
Valeluun 2 dl kuohukermaa
Sekoita marinadin ainekset. Voin tulee olla notkeaa, jotta sekoittaminen onnistuu. Levitä ja hiero voi-mausteseos kauttaaltaan lihan pintaan. Laita viulu astiaan ja peitä kelmulla. Anna maustua jääkaapissa pari päivää.
Nosta marinoitunut liha uunipellille. Laita paistomittari viulun lihaisimpaan kohtaan. Lämmitä uuni 125 asteiseksi ja laita viulu uuniin noin 4 tunniksi, kun lihalämpömittari näyttää 80 astetta liha on kypsää. Jos haluat lihan punertavana, ota viulu pois uunista, kun lämpömittari on 75 asteessa. Valele viulua paistamisen aikana aina välillä kermalla.
Kun liha on ollut uunissa n. 1 1/2 tuntia, lisää uunipellille (myös lihan alle) huolella pestyt ja lohkotut perunat. Näin ne kypsyvät samalla kuin lihakin ja imevät itseensä herkullista lihasta valuvaa maustelientä. Kun otat viulun pois uunista, peitä se foliolla ja anna sen vielä vetäytyä noin 15 minuuttia ennen kuin alat leikata. Koristele rosmariinin oksilla ja nauti.
Kastike Kaada haluamasi määrä paistolientä siivilän läpi kattilaan. Lisää kerma ja saosta ohrakas-, maissi- tai vehnäjauhoilla. Tarkista maku. Lisää lientä varoen, sillä se saattaa olla suolaista.
Lammaspata (8 hengelle)
1,5 kg luutonta karitsanlihaa (lapaa, paistia)
3 porkkanaa
2 sipulia
1 valkosipuli
2 rkl öljyä
pala tuoretta inkivääriä
2 tl juustokuminaa
1 prk tomaattimurskaa (400 g)
1 dl tomaattisosetta
2 dl lihalientä
4 dl punaviiniä
2 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl rosmariinia
2 laakerinlehteä
Poista lihasta kalvot. Kuutioi liha. Kuori porkkanat ja sipulit ja lohko ne. Kuori ja paloittele valkosipuli. Ruskista lihat öljyssä pannulla pienissä erissä ja siirrä ne pataan. Lisää viimeisten lihapalojen joukkoon raastettu inkivääri, juustokumina ja porkkana- ja sipulit. Sekoita pataan tomaattimurska ja -sose, lihaliemi, punaviini sekä mausteet. Lisää laakerinlehdet ja peitä pata kannella. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin kolme tuntia välillä sekoittaen.